Minder vlees eten is goed voor het milieu. Het zorgt namelijk voor minder gebruik van water, minder ontbossing en een lagere uitstoot van broeikasgassen. Af en toe dat stukje vlees laten staan en voor een lekkere vegetarisch gerecht gaan is dus een goed idee!
Daarom delen wij op VegaVrijdag allerlei lekkere en eenvoudige vegetarische recepten. Heb jij ook een lekker vegetarisch recept? Deel deze dan met ons!
RODE LINZENSOEP (MERCIMEK CORBASI)
Recept van: Elianne Korevaar

Wat heb je nodig
- 1 ui
- 1 flinke aardappel
- 1 winterpeen
- 250 gram rode linzen
- 2 groente bouillonblokjes
- 2 el tomatenpuree
- 2 tl komijnpoeder
- 1 liter heet water
om te serveren - 1 tl paprikapoeder
- 1 tl chilipoeder
- olijfolie
- 1 citroen
- gedroogde munt
extra nodig - staafmixer
WAT GA JE DOEN
Snipper de ui. Snijd de wortel en aardappel in blokjes (mag ongeschild). Spoel de rode linzen in een vergiet goed schoon onder de kraan, tot het water niet meer troebel is.
Verhit een beetje olie in een soeppan. Fruit de ui hier even zachtjes in aan. Voeg dan de winterpeen, aardappel, tomatenpuree en het komijnpoeder toe. Bak 2 minuten mee en voeg dan ook de linzen, bouillonblokjes en het hete water toe. Breng verder op smaak met wat zwarte peper. Breng de soep aan de kook, zet dan het vuur laag en laat met deksel op de pan een half uurtje pruttelen.
Controleer met een mesje of de aardappel en winterpeen helemaal zacht zijn, ook moeten de linzen uit elkaar zijn gevallen. Als dat nog niet het geval is, laat je de soep nog even pruttelen. Pureer de soep glad met een staafmixer. Voeg eventueel nog wat heet water toe als de soep te dik is.
Meng de paprikapoeder en het chilipoeder met een scheut olijfolie. Snijd de citroen in kwarten. Serveer de linzensoep met een swirl van de paprika-chiliolie en laat ieder de soep verder op smaak brengen met citroensap en gedroogde munt.
Met een beetje brood erbij heb je hier een heerlijke avondmaaltijd aan.

Elianne Korevaar
Mijn foodblog ‘De Wereld op je Bord’ bestaat sinds oktober 2015. Met deze blog wil ik je op ontdekkingstocht in de keuken meenemen. Ik heb ontdekt dat je met verse ingrediënten en lekkere kruiden zoveel verschillende dingen kunt maken, dat ik vrijwel nooit meer met pakjes en zakjes kook. En dat is helemaal niet moeilijk! Koken is voor mij ontdekken en ik vind het daarom leuk om steeds weer nieuwe gerechten te proberen. Op mijn blog vind je gerechten van over de hele wereld, van Indonesisch tot Peruaans, van Zuid-Afrikaans tot Vietnamees! Eigenlijk alles dus!
Mijn affiniteit met vegetarisch koken is groot, aangezien ik 2,5 jaar geleden vegetariër ben geworden uit duurzaamheidsoverwegingen. Mijn blog is een mix van vega (2/3) en niet-vega (1/3), maar ik plaats er alleen nog nieuwe recepten op die vegetarisch zijn.
Vegetarische creamy avocadopasta
recept van: Rigo van Leeuwen

Wat heb je nodig
-1 stuk avocado
-7,50 g basilicum
-250 g cherrytomateneetlepel
-citroensap
-1 stuk gele paprika
-1 teentje knoflookbeetje
-Pecorino kaas of parmagiano
-Snufje Peper
-2 eetlepels Taggiasche olijven
-Pasta
-Snufje zout
Wat ga je doen
Breng voldoende water aan de kook en kook de pasta vervolgens 2 minuten korter dan op de verpakking staat. Dat is nodig, omdat we de pasta na het afgieten nog even verder verwarmen. Hak ondertussen de knoflook fijn.
Pluk vervolgens de blaadjes basilicum van de takjes.
Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit.
Lepel het vruchtvlees uit de schil.
Doe de knoflook, de basilicum en het vruchtvlees van de avocado samen met een eetlepel citroensap in een keukenmachine. Hak het geheel fijn met een s-mesje tot een romige massa. Breng het op smaak met peper en zout.
Maak vervolgens de paprika schoon en snijd deze in blokjes. Halveer de cherrytomaten.
Giet de pasta af en voeg de creamy pastasaus toe en roer deze goed door pasta heen. Zet de pan met pasta terug op laag vuur en voeg de paprika, de cherrytomaten en de Taggiasche olijven toe.
Verwarm het geheel voorzichtig op laag vuur nog zo’n 2 minuten zonder dat het aanbrandt.
Verdeel de pasta met de creamy avocado pastasaus over de borden en garneer het met een paar vlokken grof geraspte Pecorino kaas.

Rigo van Leeuwen
Vegetarisch eten wordt steeds populairder. Toch zijn er nog mensen die denken dat dit niet lekker is. Ik ben kok en bij mij komt smaakt altijd op de eerste plaats. Als iets niet lekker is, ga ik het niet simpelweg vervangen, maar probeer ik het gewoon lekker te maken! Koken zonder vlees kan dus prima. Er zijn genoeg mogelijkheden!